Met deze tips organiseer je de leukste babyshower

Gepubliceerd op door Daniëlle Kleijer

Hoera! Je beste vriendin of zus is zwanger en jij bent de aangewezen persoon om de babyshower te organiseren. Maar hoe? En wat wordt er allemaal van je verwacht? Geen stress, wij gaan je helpen! Met deze tips organiseer jij de perfecte babyshower.

Wat is een babyshower?

De babyshower is de laatste jaren een grote hit in Nederland. Het is een trend die is overgewaaid vanuit Amerika en de Nederlanders hebben het maar al te graag overgenomen. Het is gebruikelijk dat de beste vriendin of zus van de moeder in het geheim een toffe party organiseert die helemaal in het teken staat van moeder en kind.

Is het al bekend of het een jongetje of een meisje wordt? Dan kun je groots uitpakken met roze en blauw. Voor een genderneutraal feest kun je bijvoorbeeld de kleur beige gebruiken of voor een kleurexplosie gaan. Tijdens de babyshower speel je spelletjes, eet je lekkere hapjes en proost je met alcoholvrije sapjes. Ga je voor een clichématig feestje of kies je voor een originele insteek? Leef je uit!

1. De gastenlijst

Wie moeten er uitgenodigd worden? Pols voorzichtig naar informatie bij de partner. Misschien heeft de moeder een lijst opgesteld of heeft ze haar wensen aan de partner laten weten. Beslis daarna of je de organisatie zelf op je gaat nemen of dat je hulp inroept van één of twee anderen.

Tip: Zorg eerst voor een plan van aanpak voordat je de hele groep bij elkaar in een groepsapp gooit. Veel verschillende meningen zijn niet altijd bevorderlijk voor de organisatie. Wil je het aantal appjes in een groepsapp beperken? Maak dan een business Whatsapp-groep aan. Dan kunnen alleen de beheerders berichten sturen en kunnen de genodigden reageren via emoticons.

2. Plan van aanpak

Plan een avond waarin je alleen of samen met iemand het plan van aanpak maakt. Denk aan:

• Locatie. Wil je de babyshower vieren bij de moeder zelf? Dan vereist dat goede planning en timing. Je kunt een babyshower ook in een park of bos organiseren. Of wil je het bij jezelf thuis organiseren? Genoeg opties!

• Wat is de geschikte datum voor een babyshower? De meest handige datum is rond de 30 weken zwangerschap. Dan heeft de moeder een duidelijke buik, maar ze is nog wel mobiel genoeg om een dagdeel actief mee te doen. Kijk hierbij ook goed naar wat je denkt wat de moeder aankan of check het bij de partner.

• Zorg dat je zo’n tien weken van tevoren begint met organiseren. Je kunt uiteraard een datumprikker gebruiken, maar om discussie te voorkomen kun je ook zelf een datum uitkiezen, dit even dubbelchecken bij de partner en dan vastzetten. Omdat je op tijd begint met organiseren, kunnen de genodigden de datum reserveren of vrij krijgen.

• Stel ook het budget vast. Op die manier kun je rekening houden met de kosten van de activiteiten die georganiseerd moeten worden. Draai je zelf voor de kosten op of vraag je de genodigden voor een bijdrage? Houd dan wel rekening met de wisselende portemonnees. Niet iedereen kan even veel geld missen.

3. Babyshower activiteiten

Wat doe je tijdens de babyshower? Kletsen, cadeaus geven, spelletjes spelen en lekker eten. Je kunt alle kanten op! Er zijn enkele activiteiten die vaak gespeeld worden tijdens een babyfeestje zoals babyfoto's raden, babynaam raden, of luiers en rompertjes versieren. Ook leuk is een beautymiddag, een mocktailworkshop of het kleien van een zwangere buik. Denk goed na over waar de zwangere vrouw van houdt en waar ze de energie nog voor heeft. Het draait namelijk allemaal om haar.

Tip: Speel 30 seconds met babytermen. Pak er een klassiek spelbord bij en print zelf de kaartjes uit met verschillende typische zwangerschaps-, baby- en kinderwoorden.

4. Lekkernijen

Uiteraard kunnen lekkere hapjes en drankjes niet ontbreken. Leuk is een high-tea waarbij iedereen wat meeneemt. Of haal gemakkelijk kant-en-klaar hapjes bij bijvoorbeeld de Jumbo. Leuk om uit te pakken met een vrolijke spektakeltaart. Qua drankjes zit je altijd goed met limonade of feestelijke mocktails. Fan van een gin-tonic? Scoor de 0% Gordon's Gin bij Topdrinks.

Foto van Cake topper oh baby - goud

Cake topper oh baby - goud

Xenos

https://www.xenos.nl/

5. Decoratie

Met de decoratie mag je helemaal losgaan. Wie zegt dat less is more? Zeker niet bij een babyshower! Sla ballonnen, slingers en lampionnen in en maak er een uitbundig feest van. Vooral de Xenos heeft erg leuke babyshower artikelen. Ook tof is een fotobooth vol met versieringen. Hier kun je op de foto gaan met de aanstaande moeder.

Foto van Foto props girl

Foto props girl

Xenos

https://www.xenos.nl/

Niet beschikbaar bij Xenos

Vergelijkbaar: Babyshower
Foto van Foto props boy

Foto props boy

Xenos

https://www.xenos.nl/

Niet beschikbaar bij Xenos

Vergelijkbaar: Babyshower
Foto van Sjerp mommy to be

Sjerp mommy to be

Xenos

https://www.xenos.nl/

Niet beschikbaar bij Xenos

Vergelijkbaar: Babyshower
Foto van Folie ballon - baby - 70 cm

Folie ballon - baby - 70 cm

Xenos

https://www.xenos.nl/

Niet beschikbaar bij Xenos

Vergelijkbaar: Babyshower

6. Cadeau-inspiratie

Bij een babyshower horen cadeautjes. Gaan jullie voor één groot cadeau of neemt iedereen een eigen presentje mee? Check bij de partner of er specifieke wensen zijn en maak daar een lijstje van. Vaak vallen producten van Little Dutch, Nijntje of de Zeeman goed in de smaak. Hieronder enkele leuke kraamcadeaus:

Foto van Nijntje fluffy kubus - groen

Nijntje fluffy kubus - groen

Tiamo

https://www.intertoys.nl/

Foto van Little dutch wagenspanner flowers & butterflies

Little dutch wagenspanner flowers & butterflies

Little dutch

https://www.degrotespeelgoedwinkel.nl/

Foto van Boek little dutch regenboog kleurenboek karton

Boek little dutch regenboog kleurenboek karton

Little dutch

https://www.degrotespeelgoedwinkel.nl/

Foto van Neutral - geschenkset met jollein-rammelaar

Neutral - geschenkset met jollein-rammelaar

Neutral

https://www.deonlinedrogist.nl/

Foto van Baby romper

Baby romper

Zeeman

https://www.zeeman.com/nl/

Foto van Baby hydrofiele luier

Baby hydrofiele luier

Zeeman

https://www.zeeman.com/nl/

Niet beschikbaar bij Zeeman

Vergelijkbaar: Bewaking en veiligheid
Foto van Difrax newborn baby startpakket

Difrax newborn baby startpakket

Difrax

https://www.blokker.nl/

Foto van Awemoz mijlpaaldeken teddy beer - dekentje - milestone baby kleed - fleece deken - kraamcadeau - babyshower

Awemoz mijlpaaldeken teddy beer - dekentje - milestone baby kleed - fleece deken - kraamcadeau - babyshower

Awemoz

https://www.blokker.nl/

Foto van Awemoz baby fotolijst - gipsafdruk baby - klei afdruk baby voet en hand - kraamcadeau - babyshower - kraampakket

Awemoz baby fotolijst - gipsafdruk baby - klei afdruk baby voet en hand - kraamcadeau - babyshower - kraampakket

Awemoz

https://www.blokker.nl/